palamudjenje
Sve će na kraju biti dobro. Ako nije dobro – još nije kraj!

Najgore banke Vol 1 – ProCredit Banka

U toku je maratonska trka među bankarima. Zadnjih 15 godina uspešno smo se igrali države, pa je  došlo vreme da se oprobamo i u  igri  tuđim parama. Elem, upiše raja neku neafirmisanu visoko-školsku ustanovu, završi studije vanredno, na fakultetu nauči da sabira i oduzima do deset, složi neku blago teleću facu, i hop…eto nam direktora filijale, stručnjaka za devizno poslovanje.

procredit banka srbija

Kad smo kod pomenutog,  zanimljiva devizna politika ProCredit banke zaslužuje dublju analizu. Dakle, devizne prilive imam krajem meseca – neka to bude recimo 25-i. Kako nisu sposobni da samostalno egzistiraju u svetskom međubankarskom sistemu, sve internacionalne transakcije odvijaju se preko takozvanih ino banki. Tako je na primer sasvim normalno, da za uplatu izvršenu 25-og u mesecu, obaveštenje o prilivu dobijem negde trećeg idućeg meseca i to pod uslovom da u međuvremenu nema nekog „značajnog“ praznika poput velikog petka, pa cela država proglasi vanredno stanje ne dva meseca ).

Dakle logično objašnjenje je da zadržavaju novac. Pošto sam više puta dobijao objašnjenje da se radi o zastoju kod ino banaka i tome slično, ne budem lenj i jednom prilikom stupim u kontakt sa ino bankom u cilju da saznam šta se dešava sa transferom…

Odgovori Švaba na email u roku od 15 minuta zbunjeno obješnjavajući da se transakcije međunarodnog platnog prometa izvršavaju u realnom vremenu i da je uplata na račun ProCredit banke izvršena pre tri dana odmah po prijemu. U ProCredit Banci Beograd još uvek nemaju pojma a simpatična službenica me gleda kao tele u šarena vrata…dođite sutra…

Po neuspešno obavljenom poslu i nekoliko izgubljenih sati što u putu preko gazele, što u čekanju u redu, upustim se u saobraćajnu borbu za povratak kući preko mosta.

Poranim ujutru, pa sve ovo gore napisano ne bi li se dokopao jedne od retkih filijala ProCredit banke na Novom Beogradu, kad tamo – tabla. „Danas i sutra filijala neće raditi. Tačka“ Jbg, ajde možda im je nestala struja – zaputim se u sledeću. (Opet gore pomenuto). A tamo, zamisli… Ista takva tabla. „Fiijala danas i sutra neće raditi“.

Pozovem CallCentar negde oko 10 pre podne, a govorni automat će mi saopštiti – Radno Vreme Call Centra je od ponedeljka do petka od 9 do 18 časova. Molimo Vas pozovite u toku radnog vremena (prekid veze) – U sred radnog vremena. wtf???

Odleži tako novac još par dana, naspavaju se gospoda i otvore „firmu“,  i najbolji deo predstoji…

Prema njihovoj proceduri, kada je reč o deviznim prilivima, prvo moram da odem da potpišem neku izjavu o osnovu priliva. E onda oni to kjiže jedno par sati pošto su jako efikasni. Kada se sve to završi, predstoji sledeći problem. Ne mogu da isplate devize, nego devize moraju da se konvertuju u dinare – naravno prema kursu koji oni odrede. – Ova procedura takođe traje par sati.

Dakle, uzeti godišnji odmor, natovariti šator u gepek, i ulogorovati se ispred banke na jedno pet dana ne bi li nekako došli do zarađenog novca.

I tako godinama svakog meseca moram da potpisujem jednu istu izjavu, jer ne može da se napravi trajna – A ne može zato što ne može. Oni imaju svoju proceduru, i jebe se njima što je to van pameti.

E danas lepo popizdim zbog svega toga, i odem da ispraznim i pozatvaram sve moguće račune u ProCredit banci. Sračunam otprilike koliko tu može da se nađe, upadnem unutra i tresnem naloge za isplatu na šalter, ljubazno zamoleći službenika da mi uz novac da i dokumenta za zatvaranje računa i pre isplate odbije sve troškove ukoliko ih bude tako da sve ostane na pozitivnoj nuli u trenutku zatvaranja i da se „rastanemo kao ljudi“

Gleda on onaj nalog za isplatu i kaže – Maksimalna isplata je 100000 dinara u jednom danu, ne mogu ovo da vam isplatim, a za gašenje tamo nekog privatnog računa, spremite trista dinara, to ne može da se prebacuje sa drugih računa nego mora da se plati u kešu.

E tu mi je došlo da ga bijem. (A retko poželim tako nešto).

Smirim se i kažem u redu. Izdajte mi potvrdu da ne možete da mi isplatite novac u mom vlasništvu, pa ću da prepustim advokatu da ustanovi zbog čega. Na šta službenik samouvereno odgovara da može da me isplati. Logično nastavljam, pa onda isplati i sve u redu. Opet tako samouvereno se nadovezuje, Mogu, ali samo 100000 dnevno.

Opet ga (na granici da ga smoždim )kulturno upitam da li ja sad moram da zovem policiju da bi došao do mog novca, frajer poziva direktorku da reši problem koja me prima u kancelariju. Počinje da se izvinjava u ime banke, sve će ona da reši i tako dalje…

Zbog neprijatne situacije da se upuštam u verbalnu raspravu za osobom koja je manje više delovala ok, ali ni pod razno nije uspevala da shvati da je to ogroman problem što neko izgubi ceo dan i dolazi pet puta za knjiženje deviznog priliva, podignem limit od 100000 dinara, a ostatak putem platnog prometa prenesem na račun firme prijatelja.

Zahtev za zatvaranje računa nisu hteli da prihvate, jer po njihovim rečima račun može da se zatvori jedino u  filijali u kojoj je otvoren! Tako da znate, ako otvorite račun u procredit banci u crnoj gori, opristote se od zatvaranja računa u Beogradu. Putujete na more 🙂

Eto, tako izgleda poslovanje sa ProCredit Bankom u Srbiji. Razmislite dobro, a moj vam je savet da ih zaobiđete u širokom luku. Tolika količina nesposobnosti i neorganizacije na jednom mestu zaslužuje visoko prvo mesto na spisku najgorih banaka u Srbiji.

Advertisements

Jedno reagovanje to “Najgore banke Vol 1 – ProCredit Banka”

  1. Sličnu situaciju u isto vreme sam imao i sa OTP bankom i malo je falilo da im podnesem tužbu. Zbog njihovog ne znanja jedno 3 puta sam morao da dolazim u banku da bih realizovao uplatu preko SWIFT-a.
    Tražili su mi sve i svašta, zamalo da krenem da dajem i DNK na analizu ali na kraju (posle 7 dana – bez praznika i vanrednih situacija) su odradili onako kako sam im i rekao, pošto sam iščitao ceo zakon o deviznom poslovanju… ZNAČI IZBEGAVAJTE i otp banku…


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: